Léto je v plném proudu a tak se spousta z nás snaží zhubnout nějaké to kilo navíc. Do svého jídelníčku tak automaticky zařazujeme víc zeleniny a ovoce, kvalitní maso a to nejčastěji v kombinaci v lahodném salátu. Ovšem ne všechny saláty jsou pro redukční dietu vhodné. Ona čerstvá zelenina v kombinaci s křupavou slaninou a smetanovým dresinkem asi nebude ten nejlepší způsob zdravého stravování. Často stačí málo a ze zdravého salátu se rázem stane kalorická bomba. Pojďme si společně ukázat, jak se těmto salátovým prohřeškům vyhnout a přesto si pochutnat.
Se zálivkami a dresinky opatrně!
I ten nejzdravější salát může často úplně pohřbít kalorická zálivka nebo dresink. Právě v této tekuté složce každého salátu se může skrývat pořádná dávka nezdravých tuků, které v boji za krásnější postavou rozhodně nepomůžou. Zdravá zálivka by se měla skládat s kvalitního oleje, citronu nebo octa, soli a pepře. Nic víc na dobrou zálivku zkrátka nepotřebujete. Pokud milujte dresinky, připravíte ho snadno z bílého jogurtu, citronu, soli a pepře.
Česká kuchyně je známá hlavně pro své výrazně sladké zálivky. Raději místo vodové zálivky, s octem a tunou cukru, vyzkoušejte bylinkové dresinky, které podpoří chuť zeleniny. Na krémové nebo sýrové dresinky raději zapomeňte, jsou totiž doslova kalorickou bombou.
Zdravé bílkoviny i tuky pro zdraví
Pokud tělu dopřejeme kvalitní živiny, chutě na nezdravé tuky se výrazně sníží. Přísady do salátu mohou i jinak zdravé jídlo proměnit v kalorickou bombu. Pokud tedy z jakéhokoliv důvodu prahnete po salátu s opečenými krutony, slaninou, cibulí, sýrem a majonézou, dopřejte si ho jednou za čas a v omezeném množství.
Do zdravého salátu ale naopak můžete přidat tzv. zdravé tuky v podobě kvalitních olejů nebo semínek a ořechů. Dobrou volbou jsou vlašské, pekanové nebo para ořechy. Ty můžete koupit i ve velkých baleních, para ořechy 1 kg vám tak vydrží ve spíži hodně dlouho.